Futamelőzetes: Abu-Dzabi

Futamelőzetes: Abu-Dzabi




A 2010-es világbajnoki sorozat utolsó futamához érkezünk a hétvégén, amelyet az Egyesült Arab Emírségek társemirátusában, Abu-Dzabiban rendeznek meg, és amelyen eldől, ki lesz az idei évad egyéni világbajnoka. Fernando Alonso 8 pontos előnnyel várja a folytatást az üldöző két Red Bull pilóta előtt.


Meg lehet-e törni a Red Bull dominanciáját a szezonzárón? A korábbi versenyekből és a brazil futamból kiindulva nincs sok esély rá, főleg, hogy a tavalyi évben is Red Bull autó végzett az élen. Az italgyárosok immáron pár napja elmondhatják magukról, hogy világbajnokok, azonban az igazi örömet az jelentené, ha a soron következő versenyen valamelyik pilótájuk fejére kerülne a korona.

Hamilton McLarenje a naplementében, 2009

Minden esély megvan rá, habár jelenleg Alonsonál az előny. A forgatókönyveket már vasárnap elkezdték tanulmányozni nem csak a Red Bullnál, hanem a Ferrarinál is, és mi sem ültünk ölbe tett kézzel, a következő cikkben összefoglaltuk, hogy a különböző eredmények függvényében melyik pilóta ujjonghat a végén a legjobban.

Videó: A Williams abu-dzabi előzetese

Időjárás

Az éghajlatból adódóan esőre nincs kilátás, viszont rettentő hőség és forróság mellett köröznek majd a versenyzők a Formula 1 egyetlen naplementés versenyén, ahol - hogy igazodjanak az európai tv nézőkhöz - késő délután rajtolnak és sötétben fejezik be a versenyt, így egy Szingapúrhoz hasonló versenyt láthatunk.

You must have a browser that supports iframes to view the BBC weather forecast
A hőmérséklet nappal és éjszakai közel azonos lesz, 30°C körül alakul majd.

A pálya

Először az Arab Emirátusokba, és főleg Abu-Dzabiba 2007-ben látogatott el a cirkusz egy ingyenesen megtekinthető show keretében, miután januárban bejelentették, hogy a 2009-es évtől kezdődően 8 éven át, azaz 2016-ig az emírség azonos nevű fővárosa, Abu-Dzabi elnyerte a futamrendezés jogát.

Ismerjük meg közelebbről a pályát

A Hermann Tilke által tervezett Yas Marina Circuit a Yas szigetre épült egy csodálatos létesítményrendszerrel együtt, közte a világ egyik leglátványosabb luxus szállodájával, jacht kikötővel, és többek között légkondicionált garázsokkal, hogy elviselhetőbbé tegyék a meleget. A tervek szerint a pálya eredetileg az arab "Monaco", de inkább hasonlít egy pisztolyra a több mint egy milliárd dolláros beruházás végterméke.


A pályán 19 kanyar található és 4700 méter hosszú. Az első és a harmadik szektor kanyargós, technikás és lassú kanyarok kombinációja, a pálya középső része pedig lényegében két egyenesből áll. A vonalvezetés elméletileg jobban fekszik a Red Bullnak szemben a McLarennel és a Ferrarival.

Videó: Mark Webber bemutatja a Yas Marina pályát

Visszapillantó

A tavalyi - egyben első - tét nélküli versenyen Red Bull kettős győzelem született, Jenson Button korábban már bebiztosította magának a vb címet. Lewis Hamilton szerezte meg a pole pozíciót, azonban a versenyt fékprobléma miatt fel kellett adnia.

A 2009-es Abu-Dzabi Nagydíj összefoglalója
2009
Hely. Csapat Kör Idő Rajthely Pont
1 Red Bull-Renault  55 1:34:03,414  2 10
2 Red Bull-Renault  55 +17,857 3 8
3 Brawn-Mercedes  55 +18,467 5 6
4 Brawn-Mercedes  55 +22,735 4 5
5 BMW Sauber  55 +26,253 8 4
6 Toyota  55 +28,343 12 3
7 Toyota  55 +34,366 6 2
8 Toro Rosso-Ferrari  55 +41,294 10 1

Mit várunk?

Mindenképpen egy izgalmas futamot, amelyen még az utolsó körben változhat - mint 2008-ban - a világbajnok személye. A legvalószínűbb, hogy a bajnokesélyes hármas - Alonso-Webber-Vettel - végeznek majd Abu-Dzabiban is a dobogón, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy még Hamilton és a McLarennel is versenyben van a címért, de Hamilton világbajnoki címéhez cudar dolgoknak kellene bekövetkezniük.

Tavaly a Red Bull verhetetlen volt

Reális erősorrend

Red Bull - Ferrari - McLaren - Mercedes - Renault - Williams - Force India - Sauber - Toro Rosso - Lotus - Virgin - HRT.

Tags: ,

Sharing is sexy

Related posts

0 megjegyzés for this post

Leave a Reply


Hírek forrásai | hír partnerek:

Minden aminek két kereke van, vagy annál több..... autohun
[origo], NSO, videa, duen,
f1világ, michelisz.com, zengodensionteam.com, A5.HU, mon.hu, sporthirado.hu, formula.hu